Kan q koorts overslaan van mensen op mensen

Q-koorts kan enkel op mensen overgedragen worden door dieren. Het kan niet dat de Q-koorts van mens op mens overgaat. Wel moet je oppassen bij verschillende diersoorten. De veroorzaker van deze ziekte was lange tijd onbekend. De veroorzaker van de koorts is de Coxiella Burnettii bacterie. Indien een dier met deze bacterie besmet is dan is er de mogelijkheid dat deze de bacterie overdragen wordt op de persoon.

Zwanger? Kijk uit bij geiten en schapen
De bacterie wordt op Nederlands grondgebied in de eerste plaats verspreid door geiten eveneens door schapen. Vooral zwangere vrouwen, diabetes patienten, personeel slachthuis moeten uitkijken. Ben je zwanger en werkzaam op de boederij mijdt dan deze dieren. In de moederkoek van een dier bevindt zich de bacterie. Tevens kan de bacterie in melk, urine of mest zetelen. Het is geen probleem voor de bacterie om te blijven leven in de buitenlucht. Iemand die lucht met de bacterie binnenkrijgt kan de Q-koorts oplopen. Het aantal patiƫnten die met de bacterie besmet zijn en niet ziek worden ligt op de helft.

Ziekteverschijnselen die voorkomen bij mensen die wel q koorts hebben opgelopen zijn: koorts, overmatig zweten, een ziek gevoel en pijnlijke spieren. Tevens zijn er personen die erg lang uitgeput blijven. De ziekte kan eveneens erger verlopen met pijn op de borst en veel benauwdheid. Het risico bestaat dan dat er sprake is van een onstekingsreactie in een long. Er kan een ontstoken lever zijn als er last is van pijn in de buik.

In uitzonderlijke gevallen kan de Q-koorts jaren duren. Een antibiotica kuur van 14 dagen wordt voorgeschreven wanneer Q-koorts is bewezen. Het is vereist dat de kuur altijd wordt afgemaakt. Men kan tegen de pijn een ibuprofen tot zich nemen. Binnen een halve maand herstellen veel patiƫnten van Q-koorts. Men kan nog langere tijd uitgeput blijven maar dat niet voor altijd.